Oto przepis:
Składniki na ciasto (6 blatów):
- 226 g masła
- 220 g cukru*
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i
zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas
miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i
zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić
na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników:
fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać
dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic
lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw.
suchego patyczka.
- 900 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru, do smaku
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
Mam ogromną nadzieję, że zrobicie taki tort i się nie zawiedziecie.------------------- Natalia xd
Jaki fajny:)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziemy:*
Zapraszam na wiersz:)
Twoje notki są bardzo ciekawe piszesz o kolekcjach modzie i róznych ciastach. Ten tort wygląda pięknie i zrobie go na swoje urodzinki które się niedługo odbędą. Pozdrawiam cieplutko !
OdpowiedzUsuń