środa, 16 maja 2012

Szarlotka !

Hej ! Dzisiaj ciasto, które u mnie w domu gości bardzo, bardzo często ( praktycznie co tydzień ).
Oczywiście to popularna SZARLOTKA ! Przepis, który moja Mama gdzieś znalazła w internecie.
Mam nadzieję, że zrobicie to ciasto. Oto przepis :
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier waniliowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
4 jajka

Jabłka:
2 kg jabłek
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka zcieram na tarce o grubych oczkach  i mieszam je z wszystkimi składnikami.
Ciasto :

  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  •  
  • Mam nadzieję, że Wam się podobało !

3 komentarze:

  1. masz zrobić mi takie! muszę je pożreć, bo jestem głodna(jak zawsze z resztą)!

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdjęcie to na pewno nie tego ciasta. Wypadałoby więc napisać autora bo mniemam, że w takim razie to zdjęcie z sieci.

    OdpowiedzUsuń
  3. autor szarlotki i właściciel przepisu na necie : http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka/przepis.html#szarlotka_domowa

    OdpowiedzUsuń